Opinie: CHRONISCHE. ZELFONDERSCHATTING.

Opinie: CHRONISCHE ZELFONDERSCHATTING

Dat waren de twee woorden die bij me opkwamen na het lezen van een aantal recente artikels in nationale media. ‘Jonge architecten verdienen minder dan een fietskoerier,’ kopte De Standaard; ‘waarom zoveel jonge architecten er de brui aan geven,’ vulde De Morgen aan. 

Straffe koppen, dat zeker. Maar de echte reden waarom mijn bloeddruk de hoogte in schoot waren de lauwe verklaringen en vergezochte oorzaken die erop volgden.

 

Voor de duidelijkheid: met de kernboodschap van deze artikels is niks mis. Ja, de lonen binnen onze sector zijn te laag. Daar zijn we het al een paar decennia over eens, dacht ik. Maar de negatieve manier waarop we onszelf en daarmee onze volledige sector positioneren -tot in de nationale media toe- blijft me verbazen.

 

Met risico op een nieuwe bloeddrukpiek lijst ik de meest frappante vingerwijzingen even op. Het einde wordt hoopvol. Beloofd! 

 

VICIEUZE CIRKEL

De algemeen aanvaarde lage erelonenbij architectuuropdrachten: dat was de eerste reden die werd genoemd voor de schamele werkvergoeding voor architect-medewerkers. Want als bouwheren hun architect niet naar behoren betalen, kan die op zijn/haar beurt de medewerkers niet correct vergoeden, zo klonk de redenering

Ziehier, een eerste staaltje van chronische zelfonderschatting.

 

Denk even mee…
 
Is het écht zo dat het ene geldtekort een logisch en onlosmakelijk gevolg is van het andere?
Zitten we écht gevangen in een jammerlijke vicieuze cirkel zonder enig plan om te ontsnappen?
En ligt de kern van het probleem écht bij al die onderbetalende bouwheren?
 
WILLEN MAAR NIET KUNNEN

‘Ik zou mijn medewerkers graag meer willen betalen, maar ik kan niet,’ klonk het bij een architect die uitgebreid aan het woord werd gelaten in het artikel. Het is een plaat die nu al jaren blijft hangen. Het is de wanhoopskreet die al generaties lang wordt geslaakt. Het is de joker die wordt ingezet tijdens menig evaluatiegesprek, wanneer de hardwerkende architect-medewerker vol verwachting uitkijkt naar het jaarlijkse eurootje opslag.

 

‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan het systeem,’ lijkt daarbij de sussende gedachte. Maar de impliciete boodschap is eigenlijk: ‘Meer kan ik niet doen. Stop met zagen!’

Vergis je niet: Ook dit is slechts een voorbeeld van de chronische zelfonderschatting die onze sector treft.

 

Denk even mee…

 

Kan die architect-vennoot écht niks doen om de financiële toestand van z’n medewerkers te verbeteren? Of weet hij gewoon niet waar te beginnen?

Is hij inderdaad zelf ook slechts een slachtoffer van het systeem?

Of is hij misschien zélf het systeem?

DE ONDERWAARDERING VAN ONS BEROEP

‘We kampen met een algemene onderwaardering van ons architectenberoep’, werd er verder nog getoeterd. Refererend naar de onderbetaalde selectieprocedures van overheidsopdrachten en de toenemende verantwoordelijkheden, zonder dat de erelonen mee de hoogte in gingen. Ook hier, what else: chronische zelfonderschatting. 

 

Denk even mee…
 
Op wie wachten we eigenlijk voor het krijgen van die waardering? Op onze klanten? Op een of andere architectenorganisatie? Of misschien zelfs op elkaar?
Zijn we het geloof in onze eigen waarde dan zo collectief kwijt, dat enkel validering van buitenaf ons nog kan redden? 
MISPLAATSTE VERWACHTINGEN

Werden er dan helemaal geen oplossingen genoemd door alle prominente vertegenwoordigers van ons beroep die aan het woord werden gelaten?  Nee. Geen enkele. 

 

Hoezo? Is de aangehaalde regularisering van de lonen door de overheid dan geen oplossing? Of het aan banden leggen van de wedstrijdcultuur? Het opleggen van loonafspraken door de Orde dan misschien Helaas. Dat zijn geen oplossingen. Het zijn hoogstens misplaatste verwachtingen die worden geuit richting externe instanties die niet in staat zullen blijken om het tij binnen onze sector te keren, zelfs al mochten ze dat willen. ‘Individuele architectenkantoren kunnen dit niet oplossen,’ klonk dan ook de treurige afsluiter. 

 

Een misrekening van jewelste. Een onwaarheid als een koe. Maar helaas ook het zoveelste trieste voorbeeld van de chronische zelfonderschatting die onze sector treft, waarmee we ook de toekomstige generatie alle hoop op beterschap en vrijheid ontnemen. 

DE OPLOSSING

Is er dan echt geen oplossing mogelijk van binnenuit? Natuurlijk wel! Alleen is die iets minder kant-en-klaar dan sommigen misschien graag zouden willen geloven. En zal er iets meer moeite voor moeten worden gedaan dan misschien eerder gedacht. 

 

Want duurzame oplossingen komen er niet van vandaag op morgen, maar moeten degelijk worden onderbouwd. Vanuit de theorie én vanuit de praktijk. 

 

Duurzame oplossingen betrekken namelijk alle partijen in het verhaal en gaan op zoek naar een win-win-situatie. Zonder te polariseren, maar door net op zoek te gaan naar wederzijds begrip en verbinding.

 

Daarom zet GRONDWERK de komende tijd een nieuw, laagdrempelig concept op poten. Deze keer niet enkel voor architect-ondernemers, maar voor hun voltallige teams. Zodat élke ambitieuze architect -jong of oud, freelancer of bediende, vennoot of medewerker- mee de schouders kan zetten onder de duurzame verandering die onze sector nodig heeft!

 

Wil jij graag -alleen of samen met je architectenteam- komen meewerken aan dit positieve verhaal voor onze teams, community én sector?

 

Koop dan nu je tickets voor atelier GRONDWERK: HET IDEALE TEAM en bouw actief mee aan een duurzame toekomst voor onze sector.

 

Volg ons op LinkedIn en Instagram

Reacties

2 reacties op “Opinie: CHRONISCHE. ZELFONDERSCHATTING.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *